Az elátkozott balatonedericsi Fekete-kastély

2021. január 27. 14:37 - dolliroll

A balatonedericsi Fekete-kastély homályos és rejtélyes múltja miatt egyike a legkülönösebb helyeknek az országban.
A kastélyt a 18. század végén a nedeczei Nedeczky család építtette, nevét pedig egyesek szerint az épület tetejének egykori fekete színéről, míg mások szerint a feketére festett ajtóiról/ablakairól kapta, az azonban kétségtelen, hogy a neve összhangban van a hely és lakóinak történetével is, hiszen a múltját több rejtélyes haláleset is beárnyékolja.
balatonederics-fekete-kastely.jpg

A kastélyt Nedeczky Jenő vette meg pénzügyi problémákkal bajlódó bátyjától, Nedeczky Istvántól, akit 1864-ben fegyveres felkelés előkészítésének vádjával letartóztattak, és halálra ítéltek. Deák Ferenc közbenjárására (unokaöccse volt Deáknak) az ítéletet mérsékelték, végül az 1867-es kiegyezéskor amnesztiával szabadulhatott.

Nedeczky Jenő 1880 körül kezdte építtetni, így készülve az 1881-es házasságára. Az első haláleset nem sokkal ezután történt. 1881. február 26-án egybekelt a nála 18 évvel fiatalabb Nedeczky Emmával, aki az unokahúga volt (bátyja egyik lánya), de sajnos Emma tüdősorvadás miatt, 1883-ban, 25 évesen elhunyt.

Az első gyilkosság 1912 nyarán történt, amikor is egy edericsi gulyás féltékenységből megölte kedvesét, a kastély szakácsnőjét.
A harmadik haláleset öngyilkosság volt: Nedeczky Jenő 1914 tavaszán, a 74. születésnapján önkezével vetett véget az életének.

balatonederics-fekete-kastely-nedeczky_fiuk.jpg
(balra: Nedeczky István, jobbra: Nedeczky Jenő)

1928-ban Vág Jenő pesti ügyvéd és felesége költözött ide. Amikor az ügyvéd rajtakapta nejét egy másik férfival, öngyilkos lett. A nő új párja egy kútfúró volt, akit szintén megcsalt, ő is öngyilkosságot követett el.
Az özvegy következő vőlegénye Kaály Nagy Adorján, aki alföldi földbirtokosnak és tengerésztisztnek adta ki magát A férfi már ismert volt a rendőrség előtt, tizenháromszoros bigámia vádjával körözték. Miután a férfi felélte a nő vagyonának felét, meglépett. 
Az özvegy a kastélyt egy nyugalmazott miniszteri főtanácsosnak adta el, aki a II. világháborúban román feleségével élt itt. Kettős hírszerző volt, látszólag a németeknek dolgozott, de valójában a szovjetek és angolok hírszerzője volt. Erről valószínűleg tudomást szereztek a németek, mivel a front átvonulása előtti napokban, 1945 februárjában öngyilkos lett.

Azóta többször váltott tulajdonost, egy
 darabig üdülőként is üzemelt, ma már azonban elhagyatottan áll.


Forrás: Wikipédia, Balatoni Romok Blog
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vadaszlesen.blog.hu/api/trackback/id/tr8616405458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása