Húsvéti hagyományok a nagyvilágban - edénytöréstől az óriás omlettig

2020. április 10. 14:27 - dolliroll

A tavasz beköszöntével nem csak a felmelegedést várjuk, hanem a kétség kívül egyik legnépszerűbb ünnepünket is, a húsvétot. Azt  tudjuk, hogy Magyarországon a Húsvéthétfő a locsolkodásé, és a tojásfestésnek és díszítésnek óriási hagyománya van világszerte,  de vajon mi a helyzet a különleges tradíciókkal? 
Bár a
z idei ünnep más lesz, mint a többi, hoztunk néhány érdekes népszokást a nagyvilágból.

easter_background.jpg


Finnország

Finnországban a húsvétot a Halloween-hez hasonlóan ünneplik: a gyerekek házról házra járnak boszorkánynak öltözve, így kívánnak boldog húsvétot az embereknek, miközben élénk színű tollakkal és papírral díszített fűzfa ágakat adnak át. A népi hiedelem szerint ugyanis a fűzfa ágak távol tartják a gonosz szellemeket, ezért cserébe pedig a gyerekek húsvéti tojást és cukorkát kapnak.
finlandwitches-672x372.jpg

Görögország

A görög Korfu szigetén a Húsvétot agyagedények törésével ünneplik. Szent szombaton pontosan 11 órakor a házak erkélyeiről, ablakaikból és a tetőkről dobnak le korsókat és különböző formájú és méretű agyagedényeket. A hagyományt a velenceiektől vették át, akik az újév napján kidobálták a régi tárgyaikat az ablakon, hogy helyet adjanak az újnak. A törött edények által keltett zajról pedig azt feltételezték, hogy távol tartja a gonosz szellemeket.
gorogorszag_korfu_large.jpg

Franciaország
A dél-franciaországi Bessieres nevű faluban népszerű hagyomány, hogy Húsvéthétfőn egy hatalmas omlettet készítenek. Az esemény évente több ezer látogatót vonz. A hagyomány 1973-ig nyúlik vissza, amikor a helyi boltosok megalapították az „Óriás Omlett Testvériséget”.
franciaorszag.jpg

Bermuda
Bermudában a nagypéntek a sárkányrepülés napja, a helyiek akár heteket is tölthetnek a húsvétot megelőző időszakban azzal, hogy megtervezzék és elkészítsék saját, egyedi sárkányukat erre az alkalomra. A sárkányreptetés hagyománya Krisztus feltámadásának szimbolizálása. Az esemény után különböző kategóriában díjakat osztanak ki a legjobb sárkányok számára.
bermuda.jpg

Guatemala
Antigua Guatemala városában a macskaköves utcákon színes fűrészporból és virágokból készült mintás  szőnyegeket fektetnek le a húsvéti felvonulás előtt. A rendkívüli részletességgel kidolgozott fűrészpor szőnyegeket önkéntesek ezrei készítik rengeteg idő alatt, kemény munkával, majd percek alatt eltűnnek.
2014-ben a közel 5000 önkéntes által készített és 6600 méter hosszú szőnyeget a Guinness Rekordok könyve is elismerte, mint a világ leghosszabb fűrészpor szőnyegét.
guatemala.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vadaszlesen.blog.hu/api/trackback/id/tr8315602498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása