Harcias nőktől a virágcsokrokig - A nőnap eredete

2020. március 05. 09:17 - Szállásvadász

Március 8., nemzetközi nőnap. Tudtad, hogy az első, akkor még nemzeti nőnapot 1909. februárjában tartották az Egyesült Államokban? De vajon mikor és hol ünnepelték meg a világon először a nemzetközi nőnapot? Miért március 08. a dátuma, és milyen esemény emlékére tartották meg eredetileg? 
nonap_1.jpg

A nemzetközi nőnapot 1911-ben ünnepelték meg először Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban, igaz, akkor még március 19-én tartották. A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon, a nők jogai és a nemzetközi béke napját 1977-ben tette hivatalos ünneppé. Magyarországon 1914. óta ünnepeljük.
nonap_2.jpg
Bár napjainkban a férfiak e jeles napon virággal, bonbonnal, extra figyelmességgel kedveskednek a hölgyeknek, eredetileg a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstráció emlékére tartották: 1857-ben New York-ban negyvenezer textil- és konfekcióipari munkásnő lépett sztrájkba a béregyenlőségért és magasabb fizetésért, valamint a munkaidő csökkentésért és emberibb munkafeltételekért. Ez volt az első március 8-hoz köthető esemény.

tuntetes_a_noi_valasztojogert_az_egyesult_allamokban_1917-ben.jpgTüntetés a női választójogért az Egyesült Államokban 1917-ben.

Ezeréves sztereotípia
1866. szeptember 3-8. között határozatban elfogadták a nők hivatásszerű munkavégzését, így döntve le azt az évezredes sztereotípiát, mely szerint a nők helye kizárólag otthon van. Az 1889. nyarán kezdődő II. Internacionálé alakuló közgyűlésén Clara Zetkin  beszédében hirdette a nők jogát a munkához, az anyák és gyerekek védelmét, és a nők széles körű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben.
1909-ben az Egyesült Államokban tartották meg az első nemzeti nőnapot, akkor még február utolsó vasárnapján (28-án).
1910-ben határoztak arról, hogy a nők választójogának kivívása érdekében a nőnapot nemzetközileg is megtartják, pontos dátum nélkül. Végül 1911. március 19-én Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban tartották meg a világon először a nemzetközi nőnapot.

nonap_3.jpgA nőnap Magyarországon
Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A kötelezővé vált ünneplést eredetileg különböző időpontokban rendezték, mégül 1948-tól szovjet mintára március 8-án tartották meg. 

1917-ben vált véglegessé a nőnap dátuma: március 8-án Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért, majd a frissen alakult polgári kormány szavazójogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, mely a világ legtöbb országában március 8-a.

Manapság a különféle civil szervezetek ezen a napon világszerte a nők elleni erőszak, a nőket érő családon belüli erőszak, a munkahelyi szexuális zaklatás, a prostitúció és az egyéb, a nők ellen elkövetett erőszak formái ellen adnak hangot tiltakozásuknak.

Forrás:
https://hu.wikipedia.org

 

Utaznál, de nem tudod, hova? Segítünk: szálláskeresés belföldön, ahogy még nem próbáltad - megnézem

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vadaszlesen.blog.hu/api/trackback/id/tr715503226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása