5 dolog, amit nem tudtál a Valentin-napról!

2020. január 15. 15:34 - Szállásvadász

A szerelmesek ünnepe? Vagy inkább a szeretetről, a barátságról, az ajándékokról és a virágcsokrokról szól? Egy kicsit mindegyik. Bár sokan nem kedvelik, attól még létezik, és Magyarországon is egyre divatosabb a Valentin-nap. Te ünnepled? Ha igen, tudod is, mit? Most mindent elárulunk február 14-ről.

 shutterstock_1292637613_resized.jpg


Bálint püspök története
Szent Bálintról már biztosan hallottál, azt viszont lehet, hogy te sem tudod, hogy a 14. században a jegyesek és a fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban, sőt, a lelki betegek és az epilepsziások védőangyala is. A püspököt a keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, ám halála előtt az imáival visszaadta a börtönőre vak gyermekének szeme világát. A legenda szerint kivégzésének napján, február 14-én egy levelet küldött a lánynak, amelyet a „A te Bálintod”-ként írt alá. Bálint püspökről egyébként olyan történetek keringenek, miszerint a szerelmeseket keresztény szokások szerint adta össze, sőt, a friss házasokat a kertjéből szedett virágokkal ajándékozta meg.

Szerelmes ünnep a világban
Tudtad-e, hogy nem is olyan messze tőlünk, az olaszországi Terniben február 14. munkaszüneti nap? Ekkor egyetlen bolt és hivatal sem nyit ki, a gyerekek nem járnak iskolába és a gyárak is leállnak. Ez afféle tisztelgés Szent Bálint előtt, aki nem mellesleg a város védőszentje is. E napon szerelmesek ezrei keresik fel a Terni bazilikát, hogy a püspök sírhelyénél tegyék vagy újítsák meg házassági esküjüket, vagy épp bejelentsék eljegyzésüket.

Még nem késő meglepned szerelmed egy romantikus wellness pihenéssel!

NÉZZ KÖRÜL ITT!

shutterstock_1525783697_resized.jpg

Szerelmes üzenetek
Bár sokan csak fölösleges pénzkidobásnak tartják a Valentin-napi ajándékozást, attól még ezernyi hagyomány él a világban, legyen az bolygónk északi, déli, keleti vagy nyugati féltekéjén. Noha a Forbes tavalyi becslése szerint az Amerikai Egyesült Államokban 19,6 milliárd dolláros volt a Valentin-napi költés nagysága, vitathatatlan, hogy az ünneplésre nem mindenki áldoz ezreket. Sőt! Még mindig szép számmal akadnak olyanok is, akik az amerikai Miss Esther Howland – aki elsőként küldött Valentin-napi képeslapot – példáját követve, egy-egy, szerelmüknek, szerettüknek küldött kedves üzenettel emlékeznek meg az ünnepről.


literature-3060241_1920.jpg 
Így ünneplik Európában
Természetesen az ünnepnek az angolszász területeken még mindig igencsak nagy a népszerűsége. A 15. század végétől a szerelmesek kisebb ajándékokat, virágot és költeményeket küldenek egymásnak.

A Valentin-napi szokások egy kis kanyarral értek Németországba: az Amerikai Egyesült Államokba kivándorló angolok magukkal vitték a hagyományokat, majd végül a második világháború alatt, a kontinensünkön szolgáló amerikai katonák terjesztették el. 1950-ben, Nürnbergben például meg is tartották az első Valentin-napi bált is, ami kapcsán végül bevezették a napot is.

Olaszországban ilyenkor tavakhoz, folyópartokhoz „zarándokolnak” a párok, hogy elhelyezzék az erre kijelölt alkalmatosságokra szerelmük lakatját, amelynek kulcsát a vízbe dobják, miközben kívánnak valamit.

Finnországban a Valentin-nap inkább a barátságé, amikor is apró meglepetésekkel ajándékozzák meg egymást idősek és fiatalok.

 
shutterstock_468109139_resized.jpg

Máshol a világban
A Valentin-nap Kínába is begyűrűzött, ahol főleg a nyugati világra nyitott fiatalok körében kezd egyre inkább népszerűsödni.

Brazíliában is ünneplik a Valentin-napot, csak nem februárban, hanem június 12-én.

Japánban a hölgyek ajándékozzák meg a férfiakat február 14-én, egy hónap múlva viszont a teremtés koronái viszonozzák a hölgyek kedvességét egy kis aprósüteménnyel az úgynevezett White Day-en.

Dél-Koreában majdhogynem három hónapig tart „egyetlen Valentin-nap”. A japánokhoz hasonlóan van egy február és egy március 14-i ajándékozási nap is, ám, ha valaki egyik alkalommal sem kapott semmit, az április 14-én „ünnepel”: e gyásznapon fekete szósszal készített tésztát, jajagmyeont fogyaszt.

1 hónap múlva itt a Valentin-nap. Megvan már a kiszemelt hely, ahol eltöltitek a romantika ünnepét? Ha nincs, ITT nézzetek körül!

 shutterstock_1122555404_resized.jpg

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vadaszlesen.blog.hu/api/trackback/id/tr4715410520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása