Gyerekkorunkban még el sem tudtuk képzelni, hogy a városi emberek számára egyszer népszerű turisztikai és hagyományőrző élmény lesz a disznóvágás és az azt követő disznótor. A magyar vidéki népszokások közül mindig is ez volt az egyik legtöbb embert megmozgató esemény, amelyről egy csomó érdekességet valószínűleg te sem tudtál. Mostanáig.
Együtt a falu
A disznóvágás mindig is tipikusan olyan esemény volt, ahol összeszaladt a falu apraja-nagyja. Aznap mindenki nagyon korán kelt, hogy megihassák az áldomást a munka előtt, és előkészítsék a disznóvágáshoz és az azt követő torhoz szükséges kellékeket. No és leöljék a disznót, mert az igazi munka ezzel kezdődött…
Főszerepben a böllér
A disznó levágásában a böllér kapta a legnagyobb szerepet, aki ledöfte a malacot. Persze, ha nincsenek az állatot lefogó segítők, a böllér dolga is sokkal nehezebb lett volna. A disznó leölése és kivéreztetése után jöttek az asszonyok, akik a felfogott vért elvitték, hogy azt hagymával megsüssék vagy éppen sóval elkeverve félretegyék a véres hurkához.
Feldolgozás indul
Ezután következett a disznó megtisztítása, a pörzsölés, amely során eltávolították az állat szőrét, majd a kimúlt jószágot forró vízben megfürösztötték és még alaposan kefével át is sikálták. Ha a leölt disznó tiszta lett, kezdődhetett a bontás. Az állat hasát felmetszették, a belsőségeket eltávolították, megtisztították, majd abálták a fejet, a hájat pedig azonnal kisütötték vagy fagyasztották. Miután a disznót szó szerint ízeire szedték, jöhetett az abálás, a kolbász- és hurkatöltés, a töpörtyű- és a disznósajtkészítés, no meg a pácolás és a füstölésre előkészítés.
Napzáró tor
A sokszor késő délutánig, sőt, volt, hogy estig tartó munka után jött a jól megérdemelt falatozás, amikor is kisütötték a frissen töltött hurkát, kolbászt és feltálalták a húsokat. De került az asztalra húsleves, pecsenye, hájas tésztából készült sós és édes sütemény is.
5+1 dolog, amit nem tudtál e hagyományról
- A disznó hízlalását hagyományosan az ősz első napján, szeptember 1-jén kezdték, a befejezését pedig a téli időszakra időzítették, hiszen a romlékony hús feldolgozása ilyenkor a legegyszerűbb.
- E hagyomány nemcsak Magyarországon, hanem más európai országokban is ismert, úgy, mint például Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban, Ukrajnában, Oroszországban, Horvátországban, Szerbiában, Szlovéniában, Albániában, Romániában, Moldovában, Bulgáriában, Görögországban, Olaszországban, Spanyolországban vagy éppen Portugáliában.
- Ismerősen cseng a disznóölő Szent András népi elnevezés? Ez nem máskorra, mint november 30-ra, András napra, vagyis a disznótorok kezdőnapjára esik.
- A disznóvágás és –tor nem csak az év végi időszak nagy eseménye. Ugyanúgy helye van farsangkor, sőt, a téli esküvők idején is, hiszen mindkét mulatságban kellett a hús.
- A tor nem ritkán éjszakába nyúló volt, ezen a napon még a gyerekeknek sem kellett korán ágyban lenniük.
+1 Ha láttad Bacsó Péter A tanú című filmjét, akkor biztosan tudod azt is, mi az a fekete vágás. Miután az 1950-es években tiltott volt az engedély nélküli disznóvágás, az éhség miatt voltak, akik a pincében, titokban ölték le az állatot.
Kedvet kaptál? Íme néhány remek disznótoros ajánlat szerte az országból!
Alföld Gyöngye Hotel*** Orosháza - Disznótoros Hétvégék
Zichy Park Hotel Bikács - Disznóvágás-Teljes ellátással
Cabernet Hotel Villánykövesd - Disznótoros Dőzsölés Villányban
Sokoró Fogadó Sokorópátka - Disznótoros Hétvége
Zsanett Hotel*** Balatonkeresztúr - All Inclusive Szilveszter a Balatonon - Disznóvágással
Sipito Pihenőpark Pilis - Ínyenc Szilveszter, Disznótoros Programmal
Zsóry Hotel Zen&Spa Mezőkövesd - Disznótoros Hétvégi Ajánlat
Granada Konferencia Wellness és Sport Hotel**** Kecskemét - Alföldi Disznótoros