Indián nyár vagy vénasszonyok nyara – szerinted is mindegy?

2019. október 15. 11:44 - Szállásvadász

 

Igencsak szomorúak volnánk, ha elmaradna, a hosszú, meleg nyár után ugyanis igencsak jól esik még egy kis simogató, őszi napsütés a hideg hónapok borúja előtt. Csoda hát, hogy az indián nyár sok költőt és dalszerzőt is megihletett?! De vajon miért is nem a vénasszonyok nyaráról születtek inkább költemények? Máris mindent elmagyarázunk.indiannyar-nyito2.jpg

Napsütötte ősz

„Ősz volt, de azért még sütött a nap, a fákon piros és sárga levelek remegtek” – az elmúlt napok melengető napsugarairól neked is eszedbe jutott Kovács Kati ma is igen kedvelt slágere, az Indián nyár? De „hivatalosan” mit is jelent ez a kellemes időszak? Az indián nyár jellemzően szeptember végén, október első felében köszönt be hideg, mégis csendes hajnalaival és napos, derűs délutánjaival, kellemes hőmérsékletével. Noha ez az elnevezés sokkal barátságosabbnak tűnik, mint a szinonimájaként emlegetett vénasszonyok nyara, az égvilágon semmi különbség nincs köztük.

Vénasszonyok nyara

De akkor miért vénasszonyok nyara? Pont azért, amiért nekünk is jó felmelegedni az őszi nap délutáni sugarában. Régen és főleg vidéken, a még ilyenkor fűtetlen házakból jól esett kiülni az udvari padra megmelegedni, nem úgy, mint a kánikulai napokon, amikor is a szoba hűvösébe volt kellemesebb behúzódni. Ez a kifejezés főként Közép-Európában terjedt el, az indián nyár pedig Észak-Amerikából indult, aztán szépen lassan elkezdett terjedni az angolszász országokban, sőt, Franciaországig is eljutott. Az 1700-as évekből származó indián nyárra magyarázatként az a tény szolgál, hogy az amerikai őslakosok az év e szakaszában ejtették meg nagy vadászataikat és aratták le a termést.

shutterstock_485420788.jpg

Lehet, hogy indiai?

Ha hiszed, ha nem, máig nem tudni pontosan, hogy a vénasszonyok nyara indián vagy indiai-e. Egy elképzelés szerint ugyanis elképzelhető, hogy e meteorológiai jelenség az ázsiai országgal kapcsolatos inkább, ez a kellemes időszak ugyanis éppen egybeesik az indiai nyárral. Apropó, meteorológia! A vénasszonyok nyara nem holmi véletlen, a szakemberek szerint nagyon is tudományosan megmagyarázható jelenség: a fölöttünk megtelepedő anticiklon „nem engedi” ugyanis a légköri mozgásokat, ezért lehet ilyen kellemes, napos és melengetően jó az idő.

 

Népi hiedelmek

Az öregek azt mondják, ha Mária napon szép az idő, akkor hosszú vénasszonyok nyara várható. Ha tehát még emlékszel arra, hogy szeptember 12-én sütött-e a nap, akkor biztosan tudhatod azt is, hogy tartós lesz-e ez a csodálatos őszi napsütés. Noha az év ezen derűs meteorológiai jelenségével kapcsolatban nem sok hagyomány, hiedelem él, azt azért nem árt tudnod, hogy egyes jóslások szerint, ha az október meleg, akkor a február zord, hideg idővel köszönt majd be.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vadaszlesen.blog.hu/api/trackback/id/tr1415223834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása