10 város, ahol a leghangulatosabbak az esti városi séták

2019. szeptember 24. 15:12 - Szállásvadász

Noha már fázósabban húzzuk össze magunkon a pulóvert, soha máskor nem tudunk olyan mélyeket szippantani a levegőbe, mint az falevélhullós, őszi estéken. Vétek lenne hát kihagyni napnyugta után a nyarat követő évszak romantikus esti, békés andalgásait. Most 10 olyan várost ajánlunk, ahol szívet-lelket melengető, romantikus sétákat tehetsz. nyito_2.jpg

 

Budapest

Gyönyörű épületek, Duna, ezernyi látnivaló – Budapesten minden adott az ősz legcsodálatosabb sétáihoz. A Belváros bármelyik pontjáról is indulsz, bármelyik irányba is haladsz, mindenhol megtalálod a neked legkedvesebb útvonalat. Jó kiindulási pont lehet például a Jászai Mari tér, ahonnan a 2-es villamos sínpárjának mentén elindulva gyakorlatilag egyszerre láthatod az összes nevezetességet. A pesti oldalon érintheted többek között a Parlamentet, eljuthatsz a Vigadó térre, ha elfáradtál, csodálatos kilátásban megpihenhetsz a Március 15. tér padján, de ha bírod szusszal, meg se állj a Rákóczi híd lábánál álló Nemzeti Színházig! E sétád közben ráadásul a budai oldal legpompásabb épületeit is megcsodálhatod: gyönyörű kilátás nyílik a Dunára, ahol csendben figyelheted a fel-alá közlekedő hajókat, ráláthatsz a várra és az őszbe burkolózó Gellért-hegyre.

Budapesti szállásokért kattints IDE!

 

Eger

Különösen romantikus az ősz Észak-Magyarország második legnépesebb városában is. Eger belvárosát nem ritkán nevezik Európa barokk gyöngyszemének, ami telis-tele van csodálatos épületekkel. Itt található többek között Magyarország harmadik legnagyobb temploma, és hazánk leglátogatottabb történelmi emléke és bemutatóhelye, az egri vár. Érdemes tehát elsétálnod a Pyrker téren található bazilikához, a Dobó István térre a minorita templomhoz vagy éppen az Egri Hírességek sétányára, ahova a hollywoodi Walk Of Fame mintájára azon emberek díszköveit helyezik el, akik munkásságukkal, életművükkel vitték Eger jó hírét a nagyvilágban. Tudtad, hogy az első csillagot Kovács Kati Kossuth-díjas énekesnő kapta, aki nem mellesleg egri származású? És egy valamit nehogy elfelejts: az esti séta végén inni egy jó bikavért, ha már egyszer Eger Magyarország legjelentősebb borvárosainak egyike.

Klassz egri szállásokat ITT találsz.

 

Sopron

És akkor irány egy újabb borváros felé, ami az ország másik végén van! A hűség városaként emlegetett Sopron azonban nemcsak a soproni borvidék központja, hanem Magyarország műemlékekben második leggazdagabb települése. Itt léphetsz hazánk, sőt, Közép-Európa leghosszabb terére, a Deák térre és itt gyönyörködhetsz a Fő tér különleges „barokkságában” is. E tér egyik legismertebb látványossága a Szentháromság-szobor, ami kétségkívül a hazai barokk szobrászat egyik legértékesebb alkotása. A Fő téri sétád alatt találhatod szemben magad a város jelképével, a 61 méter magas Tűztoronnyal is, és itt pillanthatod meg Sopron egyik leghíresebb épületét, a Storno-házat is.

Soproni szállásokért kattints IDE!

Debrecen

Ha a hegyekben és völgyekben tett séták után egy kicsit „laposabbra” vágysz, akkor az egyik legjobb választás Debrecen. Itt található Magyarország legnagyobb református temploma, az 1500 négyzetméteres debreceni református nagytemplom, amely e város legjellegzetesebb épülete is egyben. Különleges élmény végigsétálni Debrecen főutcáján, a templomtól induló Piac utcán is, amelyek épületei igazán sajátos hangulatot adnak. Ha egy kis csendre és természetre vágysz, nem kell messze menned a belvárostól, csupán a Nagyerdőig. A Békás-tónál egyedül, de párban, szerelmesen is üldögélhetsz, de ha mozgalmasabb programra vágysz, tehetsz egy nyugodt sétát a neves írók, költők szobrai között a Medgyessy sétányon. A Nagyerdőben, a stadion szomszédságában találod a Ködszínházat is. Ez nem más, mint egy multimédiás szökőkút, amely 30x10 méteres, legyező alakú vízpermetére vetítve Debrecent bemutató kisfilmeket és különleges lézer-animációkat láthatsz.

Debreceni szállásokat ITT találsz.



Győr

Győrt nem véletlenül emlegetik Magyarország műemlékekben leggazdagabb városaként, ami ráadásul a barokk belváros rekonstrukciójának elismeréseként Európa Nostra-díjat is kapott még 1989-ben. Noha nemcsak a belvárosban lehet jót sétálni, mi most e városrészt vesszük górcső alá. A Káptalandombon pillanthatod meg a római katolikus püspöki székesegyházat, és e domb legmagasabb pontján, a Mosoni-Duna és Rába találkozásánál áll Győr legjelentősebb és legősibb műemléke, a Püspökvár, ami a mindenkori győri püspök lakóhelye. A Káptalandombon egymást váltják a különlegesebbnél különlegesebb épületek, a klasszicista után a barokk lakóházak, majd egy 19. század második feléből származó romantikus is. Érdemes az Apáca utca, Vörösmarty utca, Széchenyi tér felé venni az irányt, majd végigsétálni a Liszt Ferenc utcán, a Kazinczy utcán és az ezeket körbeölelő tereken, további utcákon, ahol valósággal rabul ejtenek a szebbnél szebb épületek.

Győri szálláshelyeket ITT keresgélhetsz.

 magyarorszag-gyor-szechenyi-ter.jpg

Veszprém

Most vegyük az irányt a királynék városába, amely várnegyede egyszerűen elvarázsol. Ott a csodaszép veszprémi érsekség, amely nem mellesleg Magyarország első püspöksége. Aztán ott áll Veszprém legrégebbi középkori épülete, a 13. századi, gótikus Gizella-kápolna, előtte pedig a 41 méteres mélységű Várkút. E városrészben található a barokk Szentháromság-oszlop és az ég felé igyekvő Tűztorony is. Csodálatos sétákat természetesen a várnegyeden kívül is tehetsz, és ha megengedsz nekünk egy tanácsot, akkor a következőket mindenképpen megnézed! A veszprémi vártól letekintve már láthatod is a Margit-romokat, vagyis a Szent Katalin Domonkos Apácakolostor romjait. Ugyan az már jócskán a város szélén található, érdemes egy sétát tenni a Szent István völgyhídhoz is, amely Magyarország első, egyik legnagyobb és legszebb ívszerkezetű völgyhídja és nem mellesleg Veszprém jelképe is. Ha te inkább egy csendes, természetközeli sétára vágynál Veszprémben, akkor viszont irány hazánk harmadikként alapított állatkertje, a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark!

Veszprémi szállásokért kattints IDE!

 veszpremi-var.jpg

 

Szeged

A Dél-Alföld legnagyobb városa maga a romantika: ha csak a Tisza-parton üldögélsz vagy a belváros utcáin és terein bolyongsz, Szegeden a séta minden pillanatát élvezni fogod. Ha még nem láttad a város magját, akkor mindenképpen érdemes azzal kezdened a szolid őszi túrát. A Magyarok Nagyasszonya székesegyház Magyarország egyik legnagyobb bazilikája, ami a szegedi városkép egy igen jellegzetes épülete. Ugyancsak a belváros része a Szegedi Nemzeti Színház, amely 1883-as megnyitása után két évvel leégett, ám 1886-ban kisebb változtatásokkal helyreállították. A város különleges éke, amelyért mindenképpen érdemes elsétálni a Stefánia-sétányra, a Kass Szálló előtt álló Dankó Pista-szobor. Ha még nem jártál Velencében, akkor azért, ha pedig igen, akkor azért érdemes megnézned a csodaszép Városháza és a Bérpalota közötti hidat is, amit nem másról, mint a velencei Sóhajok hídjáról neveztek el és Ferenc József tiszteletére építettek. És akkor még nem szóltunk a 944 méter mélyből fakadó, 51 Celsius-fokos, ásványi sókban gazdag, szénsavval dúsított gyógyvizű Anna-forrásról, ami nem más, mint egy artézi kút és a dél-alföldi régió első hévízforrása.

Nézz körül Szeged legjobb szállásai között ITT!

fogadalmi-templom-szeged.jpg

 

Esztergom

Csodálatos az ősz a Dunakanyar legfelsőbb városában is. Esztergom tökéletes helyszíne a hűvösebb évszakok sétáinak is, pláne, ha olyan különleges épületek felé vihet az utad, mint amilyen az Esztergomi váron belül, a Szent István téren álló Nagyboldogasszony– és Szent Adalbert-főszékesegyház. Esztergom 100 méter magas szimbóluma Magyarország legnagyobb egyházi épülete is egyben, ami Európa egyik legnagyobb bazilikája is, sőt, világviszonylatban is tekintélyes méretű. A városban azonban akad még bőven látnivaló, Esztergom ugyanis telis-tele műemlékekben gazdag terekkel és utcákkal, amelyeket mindenféleképpen érdemes az útvonaladba tervezni. A Mindszenty hercegprímás tere például a legnagyobb és legjelentősebb tér a Vízivárosban, amely leginkább megőrizte a késő középkor hangulatát. Innen indul a Berényi Zsigmond-, a Pázmány Péter- és a Kis-Duna sétány, és itt található az Erzsébet park bejárata is. Az ugyancsak itt elhelyezkedő Kossuth híd vezet a festői szépségű Prímás-szigetre, ami a belvároshoz legközelebb fekvő, kb. 2,7 kilométeres sziget. Itt, e szigeten található az esztergomi hajóállomás is.

Esztergomi szállásokért kattints IDE!

esztergom.jpg

 

Pécs

A Dunántúl legnagyobb településén, Pécsett is csoda az ősz, itt is van jó pár olyan hely, ahol romantikus sétákat tehetsz. Nem is lehet csak egy útvonalat ajánlani, a mecseki város utcáin sétálva ugyanis húsz évszázad történelme elevenedik fel. Ugyanúgy találhatsz római kori elődvárosi nyomokat, mint dzsámikat és mecseteket, német polgárházakat, de elég csak a Zsolnay-negyedre gondolni, és máris egy századik szín jelenik meg azon a bizonyos színes pécsi palettán. Pécs tényleg Európa történelmének kulturális egyvelege, amelyben, ha kedved szottyan, a Széchenyi tér emelkedőjén sétálhatsz fel Pécs egyik jelképéhez, a ma már római katolikus templomként működő, Európa legészakibb, épségben maradt dzsámijáig, a Gázi Kászim pasa dzsámijáig. Miután a baranyai megyeszékhelyen jelenleg több mint 250 műemlék található, tényleg mindegy, merre indulsz. Ha természetközeli élményekre vágysz, a pécsi tévétoronyhoz vezető fás-erdős útvonal tökéletes helyszíne lehet egy romantikus, avarban andalgós, őszi sétának.

Pécsi szállások közül ITT válogathatsz.

 

Miskolc

Ha Miskolc, akkor, naná, hogy elsőként a varázslatos sétálóutcáját ajánljuk egy csodálatos őszi sétára! A borsodi megyeszékhely belvárosának legjelentősebb és egyik leghosszabb útja 1984 óta teljes egészében sétálóutca, így itt csakis gyalogosok és a villamosok járhatnak. A Városház tértől induló Széchenyi utcából több utca és kisebb tér is ered, de ha a klasszikus csodákat szeretnéd látni, akkor maradj a „főútvonalon”! A csak Főutcaként emlegetett utcában található ugyanis az Avas vagy Korona szálló, Miskolc első emeletes háza, a Majzler-ház, a Weidlich-palota, valamint a Miskolci Nemzeti Színház. Azonban Miskolc nem csak egy sétálóutca, sőt! Sokan elfelejtik, hogy Lillafüred is hozzátartozik, no meg ott a páratlan szépségű diósgyőri vár is, ahol aztán órákat elsétálgathatsz a hulló faleveleket szelíden rugdosva. És persze ott van Miskolc legjelentősebb látványosságainak egyike, az Európában egyedülálló, Miskolctapolcai barlangfürdő és az azt körülvevő park is, ami különleges helyszíne lehet egy hamisítatlan őszi kirándulásnak és lazulásnak.

Miskolci szállásokért kattints IDE!


miskolc-hosok-tere.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vadaszlesen.blog.hu/api/trackback/id/tr3915163478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása