8 dolog, amiért érdemes felvenned az Őrséget a bakancslistádra

2019. október 18. 14:41 - Szállásvadász

Őrség – az utóbbi években egyre többen érdeklődnek e gyönyörű, zömében Nyugat-Magyarországon, kisebb részben a szlovéniai Muravidéken található történeti és néprajzi tájegység iránt. Nem is csoda, hiszen e térség mind természeti és történelmi kincsekben, mind pedig látnivalókban igen gazdag. Kedvcsinálónak álljon itt néhány tipp, amiért érdemes ellátogatnod a Vas megye délnyugati szegletében található Őrségbe.nyito_3.jpg

1. Tudtad-e, hogy az Őrség az egyetlen olyan hazai táj, ami máig a nevében őrzi a térség korábbi feladatát? A honfoglaló magyarok a nyugati kapu védelmére őrállókat telepítettek ide, hogy a figyelni tudják a határvonalat.

2. Az Őrség fővárosa, a 2005-ben városi rangot kapott Őriszentpéter, amely kilenc – Városszer, Baksaszer, Alszer, Kovácsszer, Siskaszer, Templomszer, Keserűszer, Égésszer és Galambszer – szerből áll. Ilyen szeres településformát az Őrségen kívül Göcsejen találni még hazánkban: a zártnak nem mondható szeres települések házai és kertjei dombok tetején épültek, ezeket a lakott magaslatokat nevezik szernek.arpad-kori-templom-oriszentpeter.jpg

3. Őriszentpéter egyik legfőbb látnivalója a Szent Péter román kori katolikus templom, amely 1230 körül épülhetett.

4. Az Őrség különleges települése, az Árpád-kor kezdetén tíz falu központjaként szolgáló Velemér is. Az egyik legérdekesebb épülete a Szentháromság-templom, ami kívülről nem annyira látványos, nem úgy, mint belülről. A templomok többségét keletelték, vagyis úgy tervezték, hogy az épületek tengelye kelet-nyugati fekvésű, a belső elrendezése pedig olyan legyen, hogy a hívők és a papok kelet felé imádkoznak. A veleméri nem ilyen, sőt! Az épület alaprajzát valamelyik napéjegyenlőség vagy napforduló napjának hajnalpontjához igazították, méghozzá úgy, hogy a Szentháromság vasárnapján kelő nap első sugara a Szentháromság a szentély boltozatán lévő jelképére essen. 

5. Az ugyancsak veleméri, az Őrség népművészeti emlékeit bemutató Sindümúzeum is különleges látnivalója a térségnek. A gyűjtemény különlegességét a mintegy kétszáz népi rajzos sindü, vagyis tetőcserép adja.

6. Aztán ott van az Őrségben a nyolc egymástól távol eső szerből álló Szalafő, amely pityerszeri múzeumfalujának csodájára járnak az oda látogatók. Van itt minden, amit az Őrségben látni akarsz: kerített ház, tipikus őrségi emeletes kástu és kontyos ház.magyarszombatfai-fazekashaz.jpg

7. Ha már az Őrségben jársz, semmiképp se hagyd ki Magyarszombatfán a Fazekasházat, amely egykor egy fazekas család otthona volt. Ma a helyi fazekas hagyományok múzeumaként használják, ahol magad is kipróbálhatod az egyszerűnek tűnő korongozást.

8. Ha szereted a tökmagolajat, akkor már csak ezért is érdemes az Őrségbe látogatnod. A tök ugyanis e térség jellegzetes terménye, amely olajának készítési titkait hol máshol, mint az Őrségben ismerhetnéd meg a leginkább.

 pumpkin-2190584_1280-1280x640.jpg

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vadaszlesen.blog.hu/api/trackback/id/tr4715231816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása